Černý kašel - očkování a další informace

Aktuální dostupnost očkování

VZHLEDEM K NEDOSTATKU VAKCÍN V SOUČASNÉ DOBĚ OČKOVÁNÍ U DOSPĚLÝCH NENÍ DOSTUPNÉ.
V polovině března 2024 byly všechny vakcíny proti černému kašli u distributorů staženy a ponechány pro očkování dětí.
Dodávka by mohla být obnovena v průběhu května, informace zde budeme pravidelně aktualizovat.
ZÁSOBU VAKCÍN PRO TĚHOTNÉ ŽENY by měly mít ambulance očkování při infekčních klinikách ve velkých nemocnicích (FTN, Bulovka, Motol, UVN).

O onemocnění

Černý kašel je bakteriální onemocnění, které je v poslední době (nejen) u nás na vzestupu. Inkubační doba je kolem týdne, následuje první stádium nemoci, které je z pohledu lékaře i pacienta prakticky neodlišitelné od jiných onemocnění dýchacího traktu ( teplota, bolesti v krku, mírný kašel). Po cca 1-2 týdnech přechází onemocnění do druhého stádia, které je charakterizováno úporným suchým dráždivým kašlem v záchvatech, vedoucích často až ke zvracení. Černý kašel lze léčit antibiotiky. Nejnebezpečnější je toto onemocnění pro novorozence a kojence do cca 6 měsíců věku. Kontakty pacientů s prokázaným černým kašlem a jejich následné testování řídí hygienik.

Informace o očkování

V případě dostupnosti vakcín lze proti černému kašli očkovat. Očkování je doporučováno zejména těhotným od 27. týdne těhotenství - vakcína je zcela bezpečná a v této době je prokázán nejlepší přenos protilátek na miminko a také jeho ochrana po narození. Očkování se také doporučuje seniorům, chronicky nemocným pacientům, zejména těm s onemocněním dýchacích cest a všem, kteří mají zájem o své zdraví. Vakcína je kombinovaná, chrání jako proti černému kašli, tak proti záškrtu i tetanu. Odstup od předchozího očkování proti tetanu je min. 1 měsíc.